recept kind soep tomaat tomaten gehaktballen

Tomatensoep met balletjes

Dit klassieke recept mag natuurlijk niet ontbreken! Kinderen en tomatensoep zijn nu eenmaal een goede combinatie. Versgemaakt is deze soep echt lekkerder en gezonder dan uit de supermarkt! Leuk als tussendoortje of voorgerecht. Of als je er wat stokbrood bij serveert, is hij ook lekker als maaltijdsoep.

Ingrediënten

1 kilo tomaten (hoe meer smaak aan je tomaten, hoe meer smaak aan je soep!)
2 kruimige aardappelen, in blokjes
1 ui, fijngesneden
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 wortel, ca 75 gram, in plakjes
1 l groente- of rundvleesbouillon (van blokjes)
200 g rundergehakt
1 el peterselie
peper
zout
scheutje olijfolie
eventueel wat vermicelli

Recept

1 Om de tomaten te ontvellen snijd je een ondiep kruisje aan de onderkant van de tomaat. Dompel ze ongeveer 15 seconden in een pan met kokend water en schep ze daarna meteen over in een kom met koud water. Ontvel ze en snijd het kroontje eruit.
2 Doe wat olijfolie in een soeppan. Bak de ui, wortel, aardappelblokjes en knoflook zo’n 10 minuten op laag vuur. Voeg dan de tomaten en de bouillon toe. Laat een kwartier pruttelen.
3 Maak intussen de soepballetjes. Meng het gehakt met de peterselie, peper en zout. Draai er kleine balletjes van en leg ze even apart.
4 Neem de pan van het vuur. Pureer de soep. Voeg naar smaak wat peper en zout toe. Zeef de soep even, als je kindjes liever een geheel gladde soep zonder pitjes eten. Is hij te dik? Je kunt altijd nog wat water toevoegen.
5 Voeg de gehaktballetjes toe. Als je het leuk vindt, kun je nu ook wat vermicelli toevoegen. Laat de soep nog 10 minuutjes pruttelen.