Kooktijd
100 minutenSmoor rundvlees
Smoor is een van oorsprong Indisch gerecht. Dit zoete rundvlees (ook smoor daging genoemd) is heerlijk zacht gesmoord in een saus van ketjap. En laten kinderen daar nu vaak gek op zijn! Dit recept is gemaakt met 500 gram vlees. En tja, wat moeten we zeggen… Je blijft ervan dooreten dus je kunt ook veel meer maken. Maar 500 gram zou voldoende moeten zijn voor 2 normale en 2 kleine eters.
Het vlees heeft tijd nodig om heerlijk te garen, maar het fijne is dat het echt amper werk is; als het op het vuur staat, hoef je alleen nog maar te wachten. Al is dat best lastig bij dit gerecht!
Voor
4 portiesNiveau
MakkelijkRecept
- Snijd de uitjes en knoflook zeer fijn. Snijd het vlees in niet te grote dobbelsteentjes. Wrijf het vlees in met de gember, nootmuskaat, citroensap, peper en zout.
- Smelt de boter in een diepe braadpan. Bak het vlees, de uitjes en de knoflook 5 minuten terwijl je het goed omschept.
- Voeg de ketjap, het kokende water en de suiker toe. Laat het vlees met een deksel schuin op de pan zachtjes pruttelen. Af en toe even in de pan kijken of alles goed gaat – en meer niet. Laat zo 75 tot 90 minuten pruttelen en je krijgt een heerlijk zachte smoor!
- Intussen bereid je de rijst en doperwten volgens aanwijzing op de verpakking.
Leuk idee
Wil je de rijst eens extra mooi serveren? Gebruik dan een mooi bakje als vorm. Bekleed het bakje vanbinnen met plastic folie. Vul goed met de rijst. Leg het bord er ondersteboven op en keer om. Trek de folie (met de rijst eronder) los van het bakje en haal voorzichtig het folie eraf. Klaar! Let wel even op dat je een echt klein bakje gebruikt, je kunt je erop verkijken hoeveel rijst erin past!