Sinterklaascupcakes

Cupcakes zijn heerlijk – ook met Sinterklaas! Voor deze tijd van het jaar kun je nét even een ander recept maken, zoals dit recept met een heerlijk vleugje speculaas erdoor, mmm. De kinderen vinden het vast extra leuk om de cakejes in Sinterklaasthema te versieren met fondant! Of maak je ze liever met amandelschaafsel? Wij gingen voor een mix! Heel leuk voor Sinterklaasavond.
Kijk ook eens bij onze andere Sinterklaasrecepten voor kinderen.

Kooktijd

minuten

Voor

Niveau

Makkelijk

Recept

    1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet 10 leuke cupcakevormpjes neer, natuurlijk liefst in Sinterklaasthema.
    2. We beginnen met de ingrediënten voor de cupcakes. Klop de boter zo luchtig mogelijk met de mixer. Voeg de melk en eieren toe. Zeef het bakmeel erboven en roer. Voeg dan de suiker, zout en speculaaskruiden toe.
    3. Vul ieder cupcakevormpje tot 2/3 met het beslag. Bestrooi met het amandelschaafsel (tenzij je ze straks verder wilt versieren, laat dit dan achterwege).
    4. Zet de cupcakes in de oven en bak ze in ongeveer 20 minuten af. Test met een satéprikker of ze gaar zijn: als je de prikker eruit haalt en er geen beslag aan plakt, zijn ze gaar.
    5. Versier je de cupcakes met fondant, dan ga je in de tussentijd verder met de botercrème. Klop de zachte roomboter in enkele minuten tot een crème. Dit doe je het handigst in een diepe maatbeker. Voeg de poedersuiker toe en klop weer goed door. Voeg een paar druppels heet water toe en klop nogmaals goed door. Zet weg tot gebruik (buiten de koelkast).
    6. Begin vast met je fondant. Bestrooi het werkblad met poedersuiker en rol je verschillende kleuren fondant zo dun mogelijk uit. Steek uit iedere kleur een paar rondjes ter grootte van je cupcakes. Zo heb je een mooie basis.
    7. Pssst, zijn je cupcakes al klaar? Laat ze afkoelen op het aanrecht en ga lekker verder met de fondant!
    8. Je kunt nu allerlei leuke Sinterklaasvariaties maken op je cupcakes. Mijters, letters, cadeautjes, de staf van Sinterklaas, de wortel van het paard – het gaat eigenlijk heel makkelijk. Je kunt kleuren makkelijk met elkaar mengen. En als een vorm mislukt, maak je er een balletje van en begin je gewoon opnieuw! Je kunt de motieven op 3 manieren maken:
      – met een mesje en cocktailprikker: je kunt uit de vrije hand eenvoudig een cadeautje of pietenmuts uitsnijden. Met de cocktailprikker maak je reliëf. Snijd wat lange dunne sliertjes om een mijter mee te versieren of een cadeaulint mee te maken.
      – met uitstekers: uitstekers van letters, van een paard, van een zak voor de cadeaus – makkelijker wordt het niet!
      – met de hand: vorm de fondant tussen je handen tot een bolletje, vierkant cadeautje, een rolletje. Je maakt zo een simpele basis voor een wortel, staf, cadeautje of mini-pepernootje!
    9. Nu kun je de cupcakes echt gaan afmaken. Om een mooi resultaat te krijgen, snijd je de bolling op de cupcakes af. Besmeer de cupcakes met botercrème. Leg op iedere cupcake een ronde ondergrond. Vervolgens bevestig je de fondantmotieven erop, door ieder vormpje met een kwastje in te smeren met wat water.

Fijne Sinterklaasavond!

KOKEN EN BAKKEN MET KINDEREN

Kunnen jouw kinderen al meehelpen in de keuken? Tuurlijk. Of ze nu een eitje pellen, de pasta afwegen, koekjes bakken of zelfstandig een driegangendiner koken: meehelpen kan altijd! Vaak vinden kinderen het hartstikke leuk om mee te mogen helpen, al zijn ze nog zo klein. Koken en bakken met kinderen is leuk, leerzaam en het maakt het makkelijk om verschillende ingrediënten te leren kennen (en ze ook vast te proeven tijdens het koken).

Kies een leuk recept!

De KinderKookShop

Benieuwd naar het verhaal achter De KinderKookShop? Lees het hier!

Over mij