Rösti met spekjes

Een lekker winters gerecht: rösti. En het valt vaak in de smaak bij kinderen. Je maakt dit recept heel eenvoudig zelf. Raspen, ei en kruiden erbij en bakken maar. Maak jij hem losgeroerd of bak je hem liever als geheel? Je kunt rösti zo eten met wat stokbrood en komkommer of salade erbij, maar het is ook heerlijk met wat spinazie à la crème en een schnitzel of worstje ernaast!

Kooktijd

40 minuten

Voor

1 koek

Niveau

Makkelijk

Recept

  1. Bak de spekjes uit in een koekenpan en laat ze daarna uitlekken op keukenpapier.
  2. Snijd het sjalotje fijn en schil de aardappelen. Rasp dan de aardappels grof op een blokrasp. Doe de aardappelrasp met het gehakte uitje in een kom en roer het ei erdoorheen. Voeg de uitgebakken spekjes toe en wat peper en zout.
  3. Verwarm de olijfolie in een koekenpan van ca 24 cm doorsnee met niet te hoge rand. Voeg het aardappelmengsel toe en druk goed aan. Geen zorgen als het nog steeds een los mengsel lijkt (zie onderstaand plaatje). Bak gedurende 8 minuten op gemiddeld vuur, met het deksel schuin op de pan geplaatst.
  4. Tijd voor de grote truc: het omdraaien. Laat de aardappelkoek zachtjes op een plank glijden, nog steeds met de ongebakken kant naar boven. Leg vervolgens de koekenpan ondersteboven op de aardappelkoek en draai het geheel om. Druk weer goed aan. Bak nu de ongebakken kant in 6 min goudbruin. Dien op in punten.

rosti spekjes panrosti spekjes pan omdraaien

Ander idee

Wil je de rösti nog iets verder ‘aankleden’? Dat kan makkelijk. Wat gebakken plakjes champignons erdoor, wat doperwtjes – het smaakt allemaal prima! Ook heel lekker: roer wat geraspte kaas door het aardappelmengsel. Zo wordt de rösti steeds meer een hoofdgerecht op zich. Met wat stokbrood en komkommer erbij zet je zo een complete maaltijd op tafel!

KOKEN EN BAKKEN MET KINDEREN

Kunnen jouw kinderen al meehelpen in de keuken? Tuurlijk. Of ze nu een eitje pellen, de pasta afwegen, koekjes bakken of zelfstandig een driegangendiner koken: meehelpen kan altijd! Vaak vinden kinderen het hartstikke leuk om mee te mogen helpen, al zijn ze nog zo klein. Koken en bakken met kinderen is leuk, leerzaam en het maakt het makkelijk om verschillende ingrediënten te leren kennen (en ze ook vast te proeven tijdens het koken).

Kies een leuk recept!

De KinderKookShop

Benieuwd naar het verhaal achter De KinderKookShop? Lees het hier!

Over mij