recepten kinderen risotto

Risotto met waterkers en rauwe ham

Deze risotto met waterkers en rauwe ham is helemaal niet moeilijk om te maken. Veel kinderen houden van risotto. En rauwe ham is ook bijna altijd een hit. Wat denk je van de waterkers? Het is slim om een deel van de waterkers fijngesneden door de risotto te doen, en de rest in een bakje op tafel te zetten. Lekker fris recept! Kijk ook eens bij onze andere leuke recepten voor rijst en risotto.

Ingrediƫnten

450 gram risotto rijst
160 gram rauwe ham (prosciutto crudo of serranoham)
300 gram waterkers
1 blokje groentebouillon
1 liter heet water
1 sjalot
2 teentjes knoflook
75 gram Parmezaanse kaas
2 el olijfolie
* hoeveelheid geschikt voor 2 grote en 2 kleine eters

Recept

1. Snijd de sjalot in kleine stukjes, pel de teentjes knoflook en plet met het handvat van een mes.
2. Scheur de ham in stukken. Was en droog de waterkers en haal de grootste stengels eraf. Rasp de Parmezaanse kaas. Leg alles aan de kant.
3. Kook water en verkruimel het bouillonblokje. Giet het water in een glazen maatbeker (hittebestendig) en los de bouillon op in het water. Als je geen geschikte maatbeker hebt, gebruik dan een gewone kom en leg een soeplepel klaar om het water dadelijk bij de rijst te scheppen.
4. Gebruik een hoge anti-aanbakpan en verwarm de olijfolie op een matig tot laag vuur.
Bak de sjalot en de teentjes knoflook aan tot de sjalot glazig en zacht, maar niet bruin wordt.
5. Voeg de rijst toe en roer goed zodat de rijstkorrels een laagje olie rond zich krijgen. Let goed op dat de stukjes sjalot niet aanbranden, als ze bruin worden krijgen ze een bittere smaak.
6. Giet nu een beetje bouillon in de pan en roer. Laat dit sudderen tot de rijst het vocht opgenomen heeft, roer goed. Voeg dan opnieuw wat bouillon toe en roer goed. Als je de soeplepel gebruikt, voeg dan telkens ongeveer 1 soeplepel toe. Na een tijdje hoef je niet meer voortdurend te roeren en heb je tijd om de ham te bakken. (Zet het vuur iets lager indien nodig.)
7. Bak de ham in een aparte pan met een klein beetje olijfolie tot hij lekker knapperig wordt.
Zet dan veilig aan de kant en dek af als je niet wilt dat die verdwijnt want zo is hij echt onweerstaanbaar lekker!
8. Als de rijst gaar is (na zo’n 20 minuten) kun je de gebakken ham en de helft van de waterkers toevoegen. Als je vindt dat de rijst niet gaar genoeg is als je bouillon op is, voeg dan gewoon gekookt water toe, zonder de bouillon, maar stop op tijd anders krijg je rijstpap in plaats van risotto.
Je kunt de kaas nu ook toevoegen, maar ik zet die liever op tafel, zodat iedereen zichzelf kan bedienen.

Dit recept werd geschreven door Severien van More Than Just Carrots. Bedankt Severien!