Kooktijd
40 minutenMac and Cheese
Een Amerikaanse favoriet: mac and cheese, oftewel macaroni met kaassaus. Dit traditionele recept valt vast in de smaak bij de kinderen!
Voor
4 portiesNiveau
MakkelijkRecept
-
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een paar kleine ovenschaaltjes of een grote ovenschaal in met boter.
- Kook een grote pan water en kook de macaroni volgens de aanwijzingen op de verpakking. Houd hem een beetje stevig! Giet daarna af en spoel even af met koud water, om te voorkomen dat hij doorgaart.
- Neem een grote steelpan of een braadpannetje – een pan die groot genoeg is voor de saus en de macaroni. Smelt hierin de boter. Als het schuim is weggetrokken, schep je de bloem erdoor. Zet het vuur laag en roer goed met een houten lepel. Gaar deze roux in een paar minuten, blijf geregeld roeren.
- Voeg dan 100 ml van de melk toe. Roer goed met een garde, zodat de roux goed oplost. Daarna voeg je de rest van de melk toe.
- Voeg de nootmuskaat, peper, zout en natuurlijk kaas toe. Roer goed. Laat de saus gedurende 5 minuten zachtjes pruttelen, tot hij de goede dikte heeft. Is hij te dik geworden? Voeg dan een scheutje melk toe.
- Zet het vuur onder de saus uit. Roer de macaroni erdoor.
- Schep de mac and cheese in de ovenschaal. Strooi er het paneermeel over. Zet het geheel een kwartiertje in de oven, tot het paneermeel mooi bruin is (je kunt er eventueel de grill kort bij aanzetten).
O ja
O ja, Mac and cheese is lekker als vegetarisch hoofdgerecht, met wat groente ernaast, maar ook als bijgerecht. Oh en de volgende dag is het ook erg lekker, als pastasalade!