Kooktijd
50 minutenFrambozenjam
Recept voor homemade jam. Want jam blijft een favoriet in het broodbeleg van kinderen – zeker als je hem zelf gemaakt hebt! Leuk om te maken, gezonder en lekkerder dan uit de winkel en lang houdbaar!
Voor
2 potjesNiveau
MakkelijkRecept
- Breng de frambozen met het water en citroensap aan de kook. Laat 15 minuten pruttelen en roer geregeld goed door.
- Kook intussen de potten uit. Zorg dat de potten geheel onder water staan en kook enkele minuten door. Laat de potten en deksels daarna omgekeerd op keukenpapier aan de lucht drogen.
- Voeg de suiker en vanillesuiker toe aan de frambozen. Laat nog 15 minuten koken en roer geregeld goed door.
- Schep de hete jam in de potjes. Draai de deksels erop en zet de potjes omgedraaid 5 minuten neer, zodat de potjes zichzelf vacuüm trekken. Zo is de jam wel een halfjaar ongeopend houdbaar! Na opening is de jam nog enkele weken lekker.
Idee
Jam kun je maken met allerlei soorten fruit! Een richtlijn is 1 kg fruit, 750 g geleisuiker en sap van 1 citroen. Maar het ene fruit is zoeter dan het andere en smaken verschillen, dus de hoeveelheid suiker kan naar smaak aangepast worden. Je kunt testen of de jam voldoende stolt door een theelepeltje van de gekookte jam in de koelkast te leggen. Zie je het na 5 minuten stollen? Dan komt het goed. Blijft het (te) dun? Kook dan nog even door en herhaal de test later.