Eten met oud en nieuw met kinderen
Wat eten jullie met oud en nieuw met kinderen? Wij maken het liefst een buffetje met lekkere hapjes en natuurlijk oliebollen. Oh en die leuke kerstboom van croissantdeeg die je steeds voorbij ziet komen op allerlei social media mag ook niet ontbreken. Kijk snel voor meer leuke ideetjes voor de kinderen!
Feestspiesen
Appelbollen met feestglazen
Croissant kerstboom
Meer lekkere snacks…
Feestspiesen
Zo makkelijk en toch heel feestelijk: feestspiesen! Je gebruikt komkommer, kaas, ontbijtkoek, leverworst – alles wat kinderen lekker vinden en waar je goed uitstekers op kunt gebruiken. Steek de cijfers uit met cijfervormpjes, prik op een satéprikker en maak af met wat feestelijke sterretjes. Ook leuk om nog wat druifjes of tomaatjes aan te prikken.
Appelbollen met feestglazen
Ingrediënten
Voor de appelbollen:
150 g zelfrijzend bakmeel
3 el witte basterdsuiker voor het deeg
snufje zout
1 ei
80 ml melk
1 appel in kleine stukjes
5 dl zonnebloemolie
50 g kristalsuiker voor het buitenlaagje
0,5 el kaneel
Voor de feestglazen:
4 feestelijke glazen
1 citroen of mandarijn
1 schaaltje kristalsuiker
7,5 dl dubbelfris, spa appel of kinderchampagne
[/fourcol_three_last]
Recept
1. Klop de melk en het ei los met een garde.
2. Roer het zelfrijzend bakmeel, de 3 eetlepels basterdsuiker en het snufje zout door elkaar. Schep voorzichtig door het melk-eimengsel. Voeg de stukjes appel toe.
3. Giet de zonnebloemolie in een (niet al te kleine) steelpan, zodat je een laag van zo’n 3-4 cm olie hebt. Verwarm dit. Wanneer je een druppel beslag hierin laat vallen en de olie eromheen begint rustig te borrelen, is het heet genoeg.
4. Laat steeds met twee eetlepels een bolletje beslag in de olie vallen. Ongeveer 3 stuks tegelijk. Bak de bollen in 5 minuten rondom bruin en laat ze vervolgens op keukenpapier uitlekken. Bak dan de volgende portie.
5. Maak een suiker-kaneelmengsel van de 50 gram kristalsuiker en de kaneel. Als de bollen uitgelekt en nog een beetje warm zijn, rol je ze erdoorheen. Leg de appelbollen op een schaal en strooi er nog wat kaneelsuiker over. Leg de appelbollen op een feestelijke schaal.
6. Maak een inkeping in een mandarijn of citroen. Draai de randen van de feestelijke glazen hierdoorheen. Draai de glazen vervolgens door het schaaltje suiker en zet ze ondersteboven neer tot gebruik. Vul tot slot de glazen met een feestelijk drankje en proost op het nieuwe jaar!
PS: Niet zulke fans van oliebollen? Dan maak je toch gewoon wat lekkere appelflapjes voor ze.
Croissant kerstboom
Ingrediënten
1 blikje croissantdeeg (bv voor 6 grote croissants)
1 zakje geraspte kaas
sesamzaad
1 losgeklopt ei
peper en zout
Recept
1. Rol het croissantdeeg uit.
2. Klap het deeg in de lengte dubbel en snijd precies doormidden.
3. Druk de bestaande gaatjes in het deeg dicht.
4. Snijd iedere lap deeg diagonaal door, zodat je 2×2 driehoeken krijgt.
5. Plak 2 driehoeken met de ‘rug’ aan elkaar zodat je een boomvorm krijgt. Leg vast op je bakplaat op een stuk bakpapier.
6. Beleg 1 driehoek met je beleg. Ik gebruikte geraspte kaas, maar vanalles kan (chocopasta, pesto).
7. Leg de andere driehoek erop en druk dicht aan de randen.
8. Snijd onderin een stam uit de boom. Maak aan de zijkanten inkepingen zodat je takken krijgt.
9. Draai de takken enkele slagen om. Bestrijk met een losgeklopt ei en nog wat van je beleg. Ik koos voor sesamzaad, zout en peper en nog wat extra geraspte kaas.
10. Bak je kerstboom af op 200 graden (voor exacte tijd volg je de aanwijzing van het croissantdeeg, ca 15 min).
Meer lekkere snacks…
Je vult de tafel met allerlei lekkers. Wat dacht je van:
– schaaltjes met komkommer, tomaatjes, olijfjes, druifjes, paprika, worteltjes
– gehaktballetjes, warm of koud (deze ketjapgehaktballetjes zijn heerlijk!)
– blokjes kaas, leverworst, gedroogde salamiworstjes
– plakjes vleeswaren: serranoham, ham, gekookte worst en wat ze verder nog lekker vinden.
– bladerdeegstengels. Zo makkelijk om te maken. Ontdooi enkele velletjes bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bladerdeeg in lange smalle repen en leg ze iets uit elkaar op bakpapier op een ovenrooster. Bestrijk met een losgeklopt ei. Besprenkel met kaas of sesamzaad. Bestrooi met wat zout en eventueel peper. Bak in 15 minuten heerlijk knapperig in de oven.
– toastjes met filet americain, paté, roomkaas, of wat in de smaak valt bij jullie.
– gevulde eitjes. Kook de eieren hard. Snijd ze doormidden. Haal voorzichtig het eigeel uit de eieren. Prak het eigeel fijn en voeg ruim mayonaise toe, een klein beetje mosterd en wat peper, zout en paprikapoeder. Schep voorzichtig terug in de eiwithelften (of spuit netjes erin met een spuitzak).
– kip-spektaartjes. Heel makkelijk om vooraf te maken, zowel koud als warm lekker. Het recept vind je hier!
Maak er een heerlijke laatste avond van het jaar van! Ben benieuwd of jullie kinderen om 12 u ’s nachts met jullie meeproosten op het nieuwe jaar of dat ze het nieuwe jaar de volgende ochtend pas begroeten!
Gelukkig nieuwjaar!