Eten op Sinterklaasavond

Wat eten jullie op Sinterklaasavond? Met pakjesavond wordt er volop gesnoept van heerlijke pepernoten, kruidnoten, banketstaven en nog meer. En dan… moet er nog gegeten worden! De kinderen spelen natuurlijk het liefst door met al hun cadeaus. Deze 3 ideeën zet je van tevoren klaar en kun je makkelijk tussendoor eten!

Wortelsoep met Sintstafjes

Om helemaal in de Sinterklaassfeer te blijven!

recept kind sinterklaas soep

Ingrediënten
300 g wortels
1 sjalotje
1 kruimige aardappel
klontje boter
1 l kippenbouillon
1 dl sinaasappelsap
peper en zout
2 plakjes bladerdeeg
1 losgeklopt ei

Recept
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg het bladerdeeg uit de vriezer om te ontdooien.
2. Snijd de wortels in kleine blokjes. Hak het sjalotje. Schil en snijd de aardappel in kleine stukjes.
3. Laat de boter warm worden in een soeppan en bak de groenten 5 minuten op laag vuur. Voeg dan de kippenbouillon en sinaasappelsap toe en kook nog 30 minuten door.
4. Maak intussen de sintstafjes. Snijd ieder plakje bladerdeeg in 6 even brede repen, dus 12 repen in totaal. Vouw ieder reepje in de lengte dubbel en rol even tot ze rond zijn – zo zijn ze makkelijk te vormen. Leg ieder rolletje in de vorm van een staf op een met bakpapier beklede bakplaat en druk de stafjes iets plat. Besmeer met het losgeklopte ei en strooi naar smaak peper, zout en sesamzaad eroverheen. Plaats 10 minuten in de oven.
5. Pureer tot slot de soep. Voor een gladder resultaat giet je de soep nog even door een zeef.

Hartige taartjes

Hartige taartjes kun je makkelijk van tevoren maken. Deze mini varianten zijn ook voor de kinderen goed te behappen. Dit recept is voor een mini quiche Lorraine:

hartige taart minitaartjes recepten

Ingrediënten
4 velletjes bladerdeeg
4 eieren
50 g uitgebakken spekjes (= ca 150 g ongebakken spekblokjes, wel eerst uitbakken)
50 g hamblokjes
50 g geraspte jonge kaas
1 dl room
peper
zout
muffinvorm
eventueel boter om in te vetten (niet nodig bij siliconen vorm)

Recept
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Laat de velletjes bladerdeeg ontdooien. Snijd de velletjes bladerdeeg diagonaal door en vouw er bakjes van. Doe de bakjes in een muffinvorm of in cupcakevormpjes. Prik met een vork wat gaatjes in de bodem.
2. Verdeel de uitgebakken spekjes, hamblokjes en geraspte kaas over de bakjes.
3. Neem een maatbeker of mengkom met schenktuit. Roer de eieren los met de room. Voeg peper en zout toe – niet te veel, want het spek en de kaas zijn ook al zout.
4. Schenk het eiermengsel voorzichtig in de bakjes.
5. Bak de taartjes in ongeveer 20 minuten bruin. Test met een satéprikker of ze gaar zijn. Als de prikker droog blijft, zijn de miniquiches goed. Serveer meteen of laat afkoelen op een rooster, als je ze wilt bewaren voor later.

 

Maak je liever een andere variant? Ze zijn bijvoorbeeld ook heel lekker met:
– stukjes surimi en broccoli (even kort voorkoken)
– hamblokjes en doperwtjes

Borreleten

Borreleten is natuurlijk ideaal bij een avond als deze. Wat ideetjes om op tafel te zetten:
– schaaltjes met komkommer, tomaatjes, olijfjes, druifjes, paprika, worteltjes
– gehaktballetjes, warm of koud (deze ketjapgehaktballetjes zijn heerlijk!)
– blokjes kaas, leverworst, gedroogde salamiworstjes
– plakjes vleeswaren: serranoham, ham, gekookte worst en wat ze verder nog lekker vinden.
– bladerdeegstengels. Zo makkelijk om te maken. Ontdooi enkele velletjes bladerdeeg. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de bladerdeeg in lange smalle repen en leg ze iets uit elkaar op bakpapier op een ovenrooster. Bestrijk met een losgeklopt ei. Besprenkel met kaas of sesamzaad. Bestrooi met wat zout en eventueel peper. Bak in 15 minuten heerlijk knapperig in de oven.
– toastjes met filet americain, paté, roomkaas, of wat in de smaak valt bij jullie.
– gevulde eitjes. Kook de eieren hard. Snijd ze doormidden. Haal voorzichtig het eigeel uit de eieren. Prak het eigeel fijn en voeg ruim mayonaise toe, een klein beetje mosterd en wat peper, zout en paprikapoeder. Schep voorzichtig terug in de eiwithelften (of spuit netjes erin met een spuitzak).
– kip-spektaartjes. Heel makkelijk om vooraf te maken, zowel koud als warm lekker. Het recept vind je hier!

Zo ben je helemaal klaar voor Sinterklaasavond. Maak er een echt heerlijk avondje van!


Kerst met kinderen

Sint weer terug naar Spanje? Niet getreurd: de kerst komt er ook alweer aan! Kijk eens bij onze kerstrecepten voor kinderen!

KOKEN EN BAKKEN MET KINDEREN

Kunnen jouw kinderen al meehelpen in de keuken? Tuurlijk. Of ze nu een eitje pellen, de pasta afwegen, koekjes bakken of zelfstandig een driegangendiner koken: meehelpen kan altijd! Vaak vinden kinderen het hartstikke leuk om mee te mogen helpen, al zijn ze nog zo klein. Koken en bakken met kinderen is leuk, leerzaam en het maakt het makkelijk om verschillende ingrediënten te leren kennen (en ze ook vast te proeven tijdens het koken).

Kies een leuk recept!

De KinderKookShop

Benieuwd naar het verhaal achter De KinderKookShop? Lees het hier!

Over mij