Zomerse ijsjes voor kinderen

recepten kinderen

IJs vinden kinderen natuurlijk heerlijk! Wist je dat je dat ook heel eenvoudig zelf kunt maken? Niet alleen waterijsjes, maar ook andere romige varianten? Zonder ijsmachine, zonder eindeloos roeren. En met vers fruit, dus ook nog eens gezonder! Bekijk hier onze basisrecepten voor ijs. 

Wat maken we?

Yoghurtijs
Vruchtenijs
Bananenijs

Yoghurtijs

Yoghurtijs maak je op basis van bevroren fruit, honing en natuurlijk yoghurt. Je kunt er eindeloos mee variëren! Hier ons basisrecept, voor 350 ml.

250 g bevroren zomerfruit
200 ml halfvolle yoghurt
4 el honing

1 Pureer de ingrediënten goed in een blender of keukenmachine – in ieder geval een afgesloten bak.
2 Proef of je ijs zoet genoeg is. Dat hangt uiteraard af van welk fruit, welke yoghurt (je kunt ook eens vanilleyoghurt nemen namelijk) en welke andere toevoegingen je gebruikt. Nog niet zoet genoeg? Voeg nog wat honing toe en meng nog even goed. Je ijs is direct klaar om te eten! Zie bovenstaande foto.

Vruchtenijs

Dit is toch wel een geweldige uitvinding hoor: ijs op basis van bevroren banaan! Zorg dat je deze zomer een aantal bevroren bananen (in plakjes) in de vriezer hebt klaar liggen, want het is lekker, gezond (geen suiker!), snel – en dus voor herhaling vatbaar! Hier ons basisrecept, voor 4 kleine hoorntjes.

2 bevroren bananen
150 g aardbeien

1 Pureer de ingrediënten goed in een blender of keukenmachine – in ieder geval een afgesloten bak.
2 Dien het ijs op in een hoorntje of bakje. Het heeft de structuur van softijs, je kunt er geen bolletjes van scheppen.

Bananenijs

En dan is er nog een laatste variant die je prima zonder ijsmachine kunt maken. Dit is echt roomijs, op basis van room, gecondenseerde melk en banaan. De banaan is essentieel voor een zachte structuur zonder ijskristallen. Je kunt er dus vanalles aan toevoegen (stukjes chocola of karamel, een scheutje siroop), maar voeg niet te veel vocht toe en laat de banaan niet weg! Hier ons basisrecept voor 4 porties.

200 ml slagroom
100 ml gecondenseerde melk (blikje)
2 bananen

1 Pureer de bananen glad.
2 Klop de slagroom op tot yoghurtdikte.
3 Schep de gepureerde bananen en gecondenseerde melk door de slagroom.
4 Leg minstens 5 uur in de vriezer. Na 5 uur heeft het een mooi romige structuur, klaar om op te scheppen!

Bewaren

Al deze ijssoorten zijn heerlijk om direct op te scheppen. Wil je het toch bewaren? Dat kan prima. Wel worden ze het dan flink hard, dus zet het ijs een kwartiertje voor je het wilt eten op het aanrecht om op de goede temperatuur te komen. Of – jazeker – zet het even in de magnetron! 30 seconden zal genoeg zijn.

 

KOKEN EN BAKKEN MET KINDEREN

Kunnen jouw kinderen al meehelpen in de keuken? Tuurlijk. Of ze nu een eitje pellen, de pasta afwegen, koekjes bakken of zelfstandig een driegangendiner koken: meehelpen kan altijd! Vaak vinden kinderen het hartstikke leuk om mee te mogen helpen, al zijn ze nog zo klein. Koken en bakken met kinderen is leuk, leerzaam en het maakt het makkelijk om verschillende ingrediënten te leren kennen (en ze ook vast te proeven tijdens het koken).

Kies een leuk recept!

De KinderKookShop

Benieuwd naar het verhaal achter De KinderKookShop? Lees het hier!

Over mij