Kerstdiner voor kinderen

recepten voor kinderen kerst

Kerstdiner met kinderen is hartstikke gezellig – maar ook een uitdaging wat je gaat maken! Hoe maak je een leuk kerstdiner voor kinderen? Dit menu is geschikt voor vier kinderen.

Wat maken we?

Borrelhapje: kerstboomhapjes
Voorafje: Kerstsoep met bladerdeeghapjes
Hoofdgerecht: Kinderkerstburger met aardappelsterren
Toetje: Sneeuwpopijs

Borrelhapje: Kerstboomhapjes

kerstboom recepten kerst kinderen

Ingrediënten

1 komkommer
2* dikke plakken jonge kaas
2* sneetjes roggebrood
4 satéprikkers
uitsteker rond
uitsteker ster
* vergelijk met de maat van de uitstekers hoeveel je nodig hebt.

Recept

1. Snijd de uiteindes van de komkommer af. Schaaf vervolgens met een kaasschaaf lange slierten van boven tot onder. De smalste slierten van het begin gebruik je niet.
2. Steek uit de plakken kaas een sterretje. Let op dat de plakken net dik genoeg zijn om een satéprikker in te steken, maar als ze te dik (lees: zwaar) zijn, valt de prikker om.
3. Steek rondjes uit de sneetjes roggebrood of snijd er vierkantjes uit.
4. De satéprikkers zijn net iets te lang voor deze hapjes, knip er dus enkele centimeters af. Rijg vervolgens de kerstboompjes erop: eerst rijg je de komkommersliert zigzaggend op de prikker, met wat ruimte ertussen. Plaats dan de ster bovenop en vervolgens plaats je de kerstboom in het roggebrood.
>>> O ja, als de kerstboom niet stevig genoeg staat, kun je nog een extra, kleiner rondje roggebrood uitsteken. Met wat boter ertussen plaats je die middenop het andere rondje. Vervolgens prik je de prikker in beide lagen roggebrood.

 

Voorafje: Kerstsoep met bladerdeeghapjes

recepten kerst kinderen voorgerecht

Ingrediënten

750 g tomaten
2 rode paprika’s
1 sjalotje
1 knoflookteentje
5 dl bouillon (groente of kip)
1 el olijfolie
2 velletjes bladerdeeg
1 losgeklopt ei
decoratie (wit of zwart sesamzaad, geraspte kaas)
kerstuitstekers

Recept

1. Snijd de groenten grof. Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Laat de bladerdeegvelletjes ontdooien.
2. Fruit het sjalotje en de knoflook kort in de olijfolie. Voeg dan de paprika en tomaat toe. Laat 3 minuten bakken.
3. Voeg de bouillon toe. Laat 20 minuten zachtjes koken.
4. Steek intussen het bladerdeeg uit met kerstvormpjes. Met kleine vormpjes haal je 9 hapjes uit een velletje.
5. Leg het deeg op de bakplaat. Bestrijk met het losgeklopte ei. Strooi de decoratie naar keuze erover en eventueel wat zout en peper. Plaats in de oven en bak tot de hapjes goudbruin zijn (ongeveer 15 minuten).
6. Pureer de soep. Zeef hem nog even voor een gladder resultaat. Eventueel ook lekker met een scheutje room of lepeltje crème fraîche.

 

Hoofdgerecht: Kinderkerstburger met aardappelsterren

recepten kerst kinderen hamburger

Ingrediënten

3 aardappels
2/3 komkommer
200 g rundergehakt
paneermeel
4 mini-hamburgerbroodjes
plakken kaas (groot genoeg om 4 kerstboompjes uit te snijden)
ketchup
2 el olijfolie
kerstuitstekers

Recept

1. Snijd de aardappels in dikke plakken. Haal eerst een dunschiller over de komkommer voor je hem in plakken snijdt – deze slierten heb je nodig voor de versiering van de kerstboom!
2. Steek de aardappels en komkommer uit met vormpjes. Snijd de plakken kaas uit in een kerstboom ter grootte van de hamburgerbroodjes.
3. Bak de aardappels in olijfolie in ongeveer 15 minuten goudbruin.
4. Kruid het gehakt intussen met peper en zout. Maak vier ballen voor vier mini-hambugers. Druk ze plat tot het gewenste formaat (van de broodjes). Bestrooi aan weerszijden met paneermeel. Bak in ongeveer 8 minuten gaar.
5. Snijd intussen slingers van de komkommerslierten. Snijd de broodjes open – je kunt een half broodje per portie serveren, of geef de bovenkant er los bij. Zonde van je kerstboom anders!
6. Decoreer de kaaskerstboompjes vast met slingers en drupjes ketchup als kerstballen. Als de hamburgers klaar zijn, leg je ze op het broodje en plaats je op het laatst het plakje kaas erop. Leg de komkommer en aardappels eromheen.

 

Toetje: Sneeuwpopijs

recepten kerst kinderen toetje ijs

Ingrediënten

4 amuse- of borrelglaasjes
vanille roomijs (hoeveelheid hangt af van de maat glaasjes die je gebruikt)
aardbeienjam
8 decoratiesnoepjes of een decoratiestift voor de ogen
4 decoratiesnoepjes of een decoratiestift voor de neus
ijsschepje
4 lintjes voor de strikjes

Recept

1. Kies 4 kleine glaasjes met een dikke wand, zodat ze in de vriezer kunnen indien nodig. Maak strikjes van een mooi touw of lint. Schuif om de glaasjes heen.
2. Schep een laagje jam onder in de glaasjes. Vul de rest van de glaasjes met roomijs. De bovenste laag hoeft niet glad te zijn, liever wat bol.
3. Vorm een hoofdje met een klein ijsschepje of vorm voorzichtig een balletje met twee lepels.
4. Om te decoreren moet het ijs goed bevroren zijn. Is het door het scheppen en vormen wat zacht geworden? Zet het dan even terug in de vriezer. Plaats daarna de oogjes en het neusje met snoepjes of een decoratiestift.

Fijne kerst!

KOKEN EN BAKKEN MET KINDEREN

Kunnen jouw kinderen al meehelpen in de keuken? Tuurlijk. Of ze nu een eitje pellen, de pasta afwegen, koekjes bakken of zelfstandig een driegangendiner koken: meehelpen kan altijd! Vaak vinden kinderen het hartstikke leuk om mee te mogen helpen, al zijn ze nog zo klein. Koken en bakken met kinderen is leuk, leerzaam en het maakt het makkelijk om verschillende ingrediënten te leren kennen (en ze ook vast te proeven tijdens het koken).

Kies een leuk recept!

De KinderKookShop

Benieuwd naar het verhaal achter De KinderKookShop? Lees het hier!

Over mij