Feestelijke cupcakes voor kinderen

 

recepten cupcakes

Cupcakes slaan geen kinderverjaardag over! En logisch ook: ze zijn makkelijk te maken, de kinderen kunnen meehelpen en ze zien er al snel geweldig uit. Versier ze met glazuur en spikkels, met slagroom, met een leuke cupcakekit of met fondant, presenteer ze in een superleuke cupcakehouder – mogelijkheden te over! Met deze recepten heb je een goed begin.

Wat maken we?

Basisrecept cupcakes
Snelle variaties op cupcakes
Cupcakes versieren
Cupcakes met botercrème

Basisrecept cupcakes

Om te beginnen de basis. Voor 10 cupcakes heb je het volgende nodig:
125 gram zachte boter
125 gram zelfrijzend bakmeel
125 gram kristalsuiker
2 eetlepels melk
2 grote eieren

1 Verwarm de oven voor op 170 graden. Haal de boter en melk vast uit de koelkast. Zet de papieren cupcakevormpjes klaar op een bakplaat.
2 Snijd de boter in blokjes en mix dit tot een gladde massa. Voeg daarna de eieren en de melk toe. Voeg tot slot het bakmeel en de suiker toe en klop het geheel gedurende 3 minuten tot een egaal, luchtig beslag.
3 Vul de vormpjes tot ongeveer 2/3 en bak de cupcakes ongeveer 20 minuten in de oven. Controleer met een satéprikker of ze gaar zijn. Blijft de prikker schoon, dan zijn de cupcakes gaar.
4 Laat de cupcakes eerst goed afkoelen voor je ze verder gaat versieren.

Snelle variaties op cupcakes

Je kunt eens wat cacaopoeder en gehakte chocolade door het beslag mengen voor chocoladecupcakes, of wat kleingesneden frambozen voor frambozenmuffins. Ook leuk: gekleurde muffins maken met enkele druppels voedingskleurstof door het beslag!

Cupcakes versieren

En dan komt het leukste deel: het versieren! Het allermakkelijkst is een kant-en-klare slagroomspuit pakken, een mooi toefje op iedere cupcake spuiten en mooi afmaken met sprinkles. (Bewaar in de koelkast tot je ze gaat serveren!)
Ook snel gedaan: maak wat glazuur van 125 gram poedersuiker, een scheutje water en een halve eidooier. Roer dit met een vork door elkaar tot een glad mengsel. Bestrijk de cupcakes hiermee en versier met sprinkles of uitgestoken figuurtjes van fondant – of met allebei, zoals op de foto.

Cupcakes met botercrème

Heb je iets meer tijd? Maak dan zelf eens botercrème. Met enkele druppels kleurstof verandert die in de lievelingskleur van je kind!

125 gram zachte roomboter
125 gram poedersuiker
1 eetlepel heet water
eventueel enkele druppels kleurstof
sprinkles

1 Laat de roomboter eerst goed op kamertemperatuur komen. Klop vervolgens in enkele minuten tot een zachte crème. Dit doe je het handigst in een diepe maatbeker.
2 Voeg de poedersuiker toe en klop weer goed door.
3 Voeg een eetlepel heet water en eventueel enkele druppels kleurstof toe en klop nogmaals goed door.
4 Doe de botercrème in een spuitzak en versier de cupcakes! Bestrooi tot slot met leuke sprinkles en serveer!
Botercrème kun je goed bewaren in de koelkast. Wel wordt het dan weer hard dus zorg dat je het bijtijds weer eruit haalt om op temperatuur te komen. Vergeten? Na enkele seconden (max 10!) in de magnetron kun je weer aan de slag.

KOKEN EN BAKKEN MET KINDEREN

Kunnen jouw kinderen al meehelpen in de keuken? Tuurlijk. Of ze nu een eitje pellen, de pasta afwegen, koekjes bakken of zelfstandig een driegangendiner koken: meehelpen kan altijd! Vaak vinden kinderen het hartstikke leuk om mee te mogen helpen, al zijn ze nog zo klein. Koken en bakken met kinderen is leuk, leerzaam en het maakt het makkelijk om verschillende ingrediënten te leren kennen (en ze ook vast te proeven tijdens het koken).

Kies een leuk recept!

De KinderKookShop

Benieuwd naar het verhaal achter De KinderKookShop? Lees het hier!

Over mij