Bietjesrecepten voor kinderen
Met bietjes maak je de lekkerste recepten, ook voor kinderen! Bietjes zijn van zichzelf namelijk heerlijk zoet en ze combineren ook nog eens super met appel. Je kunt verse bietjes gebruiken (hoe is het afgelopen met de moestuintjes van Albert Heijn bijvoorbeeld?) of voorgekookte bietjes gebruiken. Probeer deze recepten eens!
Wat maken we?
Verse bietjes koken
Roze spaghetti
Appel-bietjessalade
Roze mayonaise
Flammenkuchen bietjes-appel
Verse bietjes koken
Verse bietjes koken is niet ingewikkeld, je moet alleen even oppassen met de maat van de bietjes en de kooktijd, om niet te harde of juist te gare bietjes te koken. Voor 750 g middelgrote bietjes ga je als volgt te werk. Was de bietjes zeer grondig. Snijd de (wortel)uiteindes aan de boven- en onderzijde zo kort mogelijk af. Kook de bietjes in zo’n 25 minuten gaar. Giet af en laat even afkoelen door de pan te vullen met koud water. Wanneer je werkt met bietjes, houd er dan rekening mee dat ze afgeven. Draag eventueel latex handschoenen om je handen schoon te houden. Snijd de aanhechting van de (wortel)uiteindes af en schil de bietjes. Verwerk de bietjes vervolgens verder.
Roze spaghetti
RECEPT
250 g spaghetti
1 voorgekookte biet
scheutje kokend water
peper en zout
* hoeveelheid geschikt voor 2 normale en 2 kleine eters
1. Snijd de voorgekookte biet in kleine blokjes. Doe met een scheutje kokendheet water in een hoge mengbeker. Pureer met de staafmixer.
2. Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing.
3. Giet de spaghetti af en meng met ongeveer 3 eetlepels van het bietenmengsel voor de kleur van de foto; voor lichter roze gebruik je gewoon wat minder. Bestrooi eventueel met wat peper en zout. De roze spaghetti heeft geen erg uitgesproken smaak dus je kunt hem bij al je spaghettigerechten gebruiken.
Appel-bietjessalade
RECEPT
400 g gekookte bietjes
3 middelgrote friszure appels
zout en peper
eventueel een scheutje wittewijnazijn
1. Schil de appels, verwijder de klokhuizen en snijd in blokjes. Snijd van de bietjes de worteleindes af, haal de schil eraf en snijd in blokjes. Houd wel rekening met de kleur die de bietjes afgeven, als je dat vervelend vindt kun je handschoenen aantrekken of met mes en vork snijden.
2. Schep de bietjes en appel voorzichtig om. Breng op smaak met zout en peper. De appel-bietjessalade kan best wat zoet worden, als het te zoet is naar je smaak kun je een paar druppels wittewijnazijn door de salade scheppen.
Roze mayonaise
RECEPT
4 el mayonaise
scheutje room
enkele druppels bietensap
1. Roer de mayonaise los met een scheutje room en vervolgens voeg je enkele druppels bietensap toe. Goed doorroeren. Lekker bij gebakken aardappeltjes of frietjes!
Flammenkuchen met bietjes en appel
RECEPT
1/2 middelgrote biet
1/2 appel
1 tortilla wrap
50 g crème fraîche
scheutje olijfolie
evt peper en zout
1. Verwarm de oven zo heet mogelijk voor. 250 graden voor een elektrische oven, 200 graden voor een heteluchtoven.
2. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in flinterdunne plakjes. Schil de biet en verwijder de harde stukken aan boven- en onderzijde. Snijd de biet ook in flinterdunne plakjes. Biet kan kleur afgeven, als je dat vervelend vindt, kun je het beste keukenhandschoenen aantrekken of met mes en vork werken.
3. Bestrijk de wrap met de crème fraîche. Leg de plakjes appel en biet dakpansgewijs om en om op de tortilla. Bak af in de oven tot de wrap knapperig wordt. Dit is in enkele minuten gebeurd dus blijf erbij.
4. Haal de flammenkuchen uit de oven. Besprenkel met wat olijfolie en eventueel peper en zout. Met verse tijm erover is hij trouwens ook heerlijk, maar dat is waarschijnlijk meer aan de volwassenen besteed!