Appelrecepten voor kinderen
Appelrecepten voor kinderen zijn altijd heel dankbaar om te maken – want de meeste kinderen zijn nu eenmaal gek op appels! In september en oktober worden volop appels geoogst, dus dat is een mooi moment om deze leuke recepten met appels uit te proberen. Zoek je nog meer recepten met appels en ander fruit?
Wat maken we?
Appelchips
Mini-appelflappen
Appelmoes
Varkenshaas-appelspies
Spinazie-appelstamppot
Appelchips
RECEPT
Voor 4 puntzakjes:
2 zoete appels (ja echt, zoet of zuur proef je nog na het bakken!)
kaneel
bakpapier
1. Verwarm de oven voor op 100 graden.
2. Was de appels. Verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd de appels in zo dun mogelijke plakken.
3. Spreid het bakpapier uit over 1 of 2 bakplaten. Leg de plakjes erop. Zorg dat ze naast elkaar en niet op elkaar liggen, anders krijg je ze straks niet meer los. Sprenkel kaneel over de appels.
4. Bak de chips zo’n 2 uur in de oven. Laat ze afkoelen buiten de oven, dan worden ze ook pas knapperig. Je kunt ze makkelijk een paar dagen bewaren in een luchtdichte doos.
Mini-appelflappen
RECEPT
Voor 8 stuks:
4 plakjes bladerdeeg
1 appel, geschild en in kleine stukjes
1 eetl rozijnen
scheutje citroensap
1/2 eetl basterdsuiker
1/2 theel kaneel
1 ei
wat suiker voor bovenop
1. Haal het bladerdeeg uit de vriezer. Verwarm de oven voor tot 210 graden.
2. Schep blokjes appel, rozijnen, basterdsuiker en kaneel door elkaar. Roer het ei los in een apart kopje.
3. Snijd het bladerdeeg diagonaal door, zodat je een driehoek overhoudt. Leg op de ene helft van een driehoek een klein lepeltje vulling. Sla de andere helft van de driehoek hieroverheen en druk de randjes goed dicht. Bestrijk met het eimengsel en strooi er wat suiker overheen.
4. Plaats de appelflapjes in de oven tot ze mooi bruin zijn (zo’n 15 minuten).
Appelmoes
RECEPT
Voor 1 kom als bijgerecht:
3 grote of 4 kleine appels (lekker zoet van smaak, zodat je geen suiker hoeft toe te voegen)
1 dl water
eventueel kaneel of citroensap
1. Schil de appels. Ontdoe ze van de klokhuizen en snijd in 8 partjes.
2. Zet op het vuur met een laagje water. Kook in 10 minuten de appels zacht. Het water is dan nagenoeg verdampt.
3. Pureer de appels voor een geheel gladde appelmoes. Wil je hem wat steviger, als een appelcompote? Dan is prakken met een vork genoeg. Als je wilt kun je nog wat kaneel of citroensap toevoegen, maar veel kinderen hebben hun appelmoes het liefst puur!
Varkenshaas-appelspies
RECEPT
Voor 4 spiezen:
200 g varkenshaas
1 el olijfolie
25 ml appelsap
1/2 el fijngehakte tijm
peper
zout
1 appels
citroensap
4 spiezen (vooraf even in water leggen)
1. Snijd de varkenshaas in kleine blokjes, net groot genoeg om te rijgen. Maak een marinade van de olijfolie, het appelsap, de tijm, zout en peper. Laat een halfuur marineren.
2. Snijd de appel in dikke partjes, zodat ze niet breken als je ze op de spies prikt. Het ziet er het mooist uit als je de schil erom laat zitten. Besprenkel met wat citroensap tegen het verkleuren.
3. Rijg om en om de varkenshaas en de appel op de spiezen.
4. Gril de spiesjes in ongeveer 4 minuten per kant gaar in de grillpan, op de barbecue of bak ze in een koekenpan.
Spinazie-appelstamppot
RECEPT
600 g kruimige aardappelen
2 appels
8 el melk
400 g spinazie à la crème
knakworst of rookworst
peper en zout
* deze hoeveelheden zijn gebaseerd op twee normale en twee kleine eters1. Schil de aardappels en kook ze in 20 minuten gaar. Voeg 5 minuten voor het einde van de kooktijd de geschilde en in stukjes gesneden appels toe.
2. Verwarm intussen de spinazie in een apart pannetje en verwarm de knakworsten.
3. Giet de aardappels en appels af en stamp ze fijn. Voeg ongeveer 8 eetlepels melk toe. Houd de puree goed stevig, aangezien er ook nog vocht in de spinazie zit!
4. Voeg de puree en spinazie samen. Breng eventueel op smaak met peper en zout.