Vrolijk Pasen met kinderen

Pasen met kinderen is altijd gezellig! Je hebt alle tijd en dan is het gezellig om er met kinderen en familie gezellige paasdagen van te maken. Er worden vast wel eieren beschilderd en verstopt. Maak je ook nog iets lekkers met Pasen? Wij gingen aan de slag met leuke uitstekers!

Wat maken we?

Paasbroodjes
Paaskoekjes
Nog meer ideeën met uitstekers

Paasbroodjes

Deze paasbroodjes zijn leuk om voor de kinderen te maken voor een leuk paasontbijt of gezellige paasbrunch. Het beleg kun je natuurlijk naar smaak aanpassen, als de kleuren maar een beetje blijven kloppen!
recepten pasen kind paasontbijt paasbrunch

INGREDIËNTEN
3-4 boterhammen
beleg paashaas: boter, smeerkaas, rozijntje
beleg paasei: boter, gestampte muisjes, sprinkles
beleg wortel: boter, komkommer, salami (ook mooi met een echt plakje wortel)
beleg bloemetje: boter, kaas, komkommer
Paasuitstekers

RECEPT
1. Steek de boterhammetjes eerst uit. Besmeer met boter.
2. Maak plakjes van ingrediënten als kaas, komkommer, worst, eventueel wortel. Deze steek je ook uit met de vormpjes.
3. Versier de boterhammetjes.

Paaskoekjes

Ook met Pasen zijn koekjes leuk voor de kinderen om te maken – en natuurlijk op te eten. Zeker dit recept, met een nieuwsgierige paashaas!

paashaas koekjes recept kinderen

INGREDIËNTEN
250 g bloem
1 zakje vanillesuiker
100 g suiker
125 g roomboter
1 ei
75 g witte rolfondant
sprinkles voor de ogen
75 g poedersuiker
enkele druppels water
rond vormpje of glas
vormpje konijn

RECEPT
1. Meng de bloem, suiker, vanillesuiker, ei en de boter in een kom. Kneed tot een stevig deeg. Rol tot een bal en laat een halfuurtje in de koelkast rusten. Verwarm de oven voor op 175 graden.
2. Maak intussen het glazuur. Roer daarvoor de poedersuiker met enkele druppels water tot een papje.
3. Stuif wat bloem op het werkblad en rol het deeg uit tot een dikte van 1 centimeter. Steek ronde koekjes uit. Vet een bakplaat in of leg er een vel bakpapier op en leg de koekjes erop. Bak de koekjes 15 tot 20 minuten in de oven.
4. Rol intussen de rolfondant dun uit op een met poedersuiker bestoven werkblad. Gebruik maar een stukje van het konijnenvormpje om een nieuwsgierig glurend paashaasje te maken.
5. Als de koekjes uit de oven zijn, laat je ze eerst afkoelen. Vervolgens plak je de fondant vast met de poedersuikerlijm. De oogjes bevestig je ook met poedersuikerlijm (druk voorzichtig een kuiltje in de fondant, bijvoorbeeld met de achterkant van een lepeltje, zodat de versiering goed blijft zitten). Goed laten drogen en bewaar in een luchtdichte trommel – of beter nog: serveer meteen!

Nog meer ideeën met uitstekers

Uitstekers hebben we voor ieder seizoen wel – want je kunt er nu eenmaal zoveel leuks mee maken. We zetten 10 ideeën voor je op een rijtje!

recepten kinderen pasen

1. koekjes. Ja natuurlijk, dat is een inkopper.
2. versiering van marsepein of fondant. Rol de marsepein of fondant dun uit en steek met een vormpje uit. Deze versiering kun je vervolgens met suikerlijm plakken op een koekje, taart, eierkoek of cupcake. Leuk voor traktaties.
3. boterhammetjes. Steek je boterham uit met een vormpje en versier het met beleg in bijpassende kleuren. Kleine onderdeeltjes kun je maken van rozijntjes, nootjes, sprinkles, of tekenen met een decoratiepen. Of rooster het boterhammetje en gebruik hem als crouton bij de soep.
4. hartige hapjes. Steek ontdooid bladerdeeg uit met een vormpje. Bestrijk dun met losgeroerd ei en besprenkel met sesamzaad, geraspte kaas, maanzaad en eventueel wat peper en zout. Bak in 10 minuten op 200 graden in de oven. Leuk bij de soep of als borrelhapje.
5. fruit. Allerlei fruit kun je uitsteken. Meloen, appel, peer, watermeloen – het hangt natuurlijk af van de grootte van je vormpjes. Vervolgens kun je hier een vrolijke fruitsalade mee maken of je maakt er een leuke (traktatie)spies van.
6. groente. Komkommer en aardappel kun je bijvoorbeeld perfect uitsteken. Dat maakt een maaltijd met de feestdagen of met een kinderfeestje helemaal af!
7. pannenkoekjes. Vet het vormpje aan de binnenzijde even in met olie of boter. Smelt een klontje boter in de koekenpan, giet het beslag er voorzichtig in. Laat garen tot het beslag aan de bovenkant droog is. Draai het vuur laag en haal het vormpje voorzichtig los (misschien gaat het makkelijker om dat even op een snijplank te doen). Bak nog even aan de andere kant.
8. heb je een wat grotere vorm? Maak er pizzaatjes mee. Steek het deeg uit en maak de pizza verder af. (Zoals in dit recept bijvoorbeeld.)
9. maak er tweekleurenboterhammen mee. Steek een klein vormpje (bijvoorbeeld een hartje) uit in een witte boterham. Doe hetzelfde met een bruine boterham. Plaats nu het witte hartje in de bruine boterham – en andersom.
10. gebruik ze als sjabloon. Doe het beleg van de pannenkoek of de boterham alleen in het vormpje. Dat ziet er heel anders uit!

 

KOKEN EN BAKKEN MET KINDEREN

Kunnen jouw kinderen al meehelpen in de keuken? Tuurlijk. Of ze nu een eitje pellen, de pasta afwegen, koekjes bakken of zelfstandig een driegangendiner koken: meehelpen kan altijd! Vaak vinden kinderen het hartstikke leuk om mee te mogen helpen, al zijn ze nog zo klein. Koken en bakken met kinderen is leuk, leerzaam en het maakt het makkelijk om verschillende ingrediënten te leren kennen (en ze ook vast te proeven tijdens het koken).

Kies een leuk recept!

De KinderKookShop

Benieuwd naar het verhaal achter De KinderKookShop? Lees het hier!

Over mij