Sinterklaasrecepten voor kinderen
Sinterklaasrecepten voor kinderen voor de heerlijkste Sinterklaasavond! Voor het leukste kinderfeest van het jaar is maak je voor en met de kinderen allerlei lekkers. Pepernoten, kruidnoten, banketstaaf, speculaas, marsepein: wat is favoriet? Wij zetten enkele favorieten op een rij, met deze recepten maak je zelf allerlei lekkers voor Sinterklaasavond!
Wat maken we?
Kruidnoten
Marsepein
Speculaasmuffins
Kruidnoten
Lekker, kruidnoten! Zo los lekker, maar ook lekker gemengd met snoepgoed! Blijven in een luchtdichte doos lang houdbaar – maar ach, ze zijn toch op voor je het weet?! Voor 1 bak kruidnoten.
Ingrediënten
200 g zelfrijzend bakmeel
100 g bruine basterdsuiker
75 g koude boter in kleine klontjes
3 el melk
2 tl speculaaskruiden
Recept
1 Meng alle ingrediënten in een kom en kneed goed. Maak een bal van het deeg en omwikkel met plastic folie. Leg minstens een uur in de koelkast.
2 Verwarm de oven voor tot 200 graden. Vet een bakblik in of bekleed met bakpapier.
3 Maak kleine ronde balletjes (ze worden nog wat groter in de oven dus houd ze echt klein!) en leg ze op wat afstand van elkaar op het bakblik. Druk ze iets aan.
4 Zet de kruidnoten 20-25 minuten in de oven en laat ze vervolgens goed afkoelen om knapperig te worden. Bewaar in een luchtdichte trommel.
Marsepein
Marsepein is heel makkelijk te maken en zo leuk om te vormen, ook voor kinderen! Verzin je eigen kleuren en maak de mooiste figuren. Lukt het even niet? Je rolt er zo weer een balletje van en kunt voor de volgende poging gaan! Heel leuk om dit recept met kinderen te maken! Voor 400 gram.
Ingrediënten
200 g poedersuiker
200 g amandelmeel (bij de natuurwinkel of exotische supermarkt)
1 eiwit of 1,5 eetlepel water
paar druppels citroensap
bakkleurstoffen of natuurlijke kleurstof (bietensap, cacao)
Recept
1 Kneed alle ingrediënten goed door elkaar tot een glad mengsel.
2 Verdeel de marsepein in porties om te kleuren. Voeg bij iedere portie wat vloeistof toe en kneed goed door.
3 Bewaar de losse porties marsepein in plastic folie in de koelkast. Laat minstens 12 uur liggen voor je het verder verwerkt.
4 Rol de marsepein uit op een met poedersuiker bestoven werkblad en vorm tot wat je wilt! Met een deegroller, een mesje en een cocktailprikker kom je al een heel eind. Met leuke uitstekers maken ook de allerkleinsten al een leuk figuurtje! Als je verschillende stukjes marsepein aan elkaar wilt bevestigen, kun je dit doen door wat water ertussen te kwasten. Marsepein blijft lang goed, mits luchtdicht bewaard.
Speculaasmuffins
Weer eens wat anders: speculaasmuffins! Omdat kinderen nu eenmaal gek zijn op cupcakes en speculaas gewoon bij Sinterklaas hoort. Deze cakejes kun je met amandelschaafsel bestrooien, maar je kunt ze ook nog versieren in Sinterklaassfeer! Met fondant of sprinkles in de sinterklaaskleuren rood, geel en goud – je maakt de leukste Sinterklaascupcakes met deze speculaasmuffins als basis. Voor 10 stuks.
Ingrediënten
125 g zachte boter
125 g zelfrijzend bakmeel
125 g kristalsuiker
2 el melk
2 eieren
2 el speculaaskruiden
2 el amandelschaafsel
snufje zout
Recept
1 Verwarm de oven voor op 170 graden. Zet 10 leuke cupcakevormpjes neer.
2 Klop de boter zo zacht en romig mogelijk. Voeg de melk en eieren toe. Zeef het bakmeel erboven en roer. Voeg dan de suiker, zout en speculaaskruiden toe.
3 Vul ieder cupcakevormpje tot 2/3 met het beslag. Bestrooi met het amandelschaafsel (tenzij je ze straks verder wilt versieren, laat dit dan achterwege).
4 Zet de cupcakes in de oven en bak ze in ongeveer 20 minuten af. Test met een satéprikker of ze gaar zijn: als je de prikker eruit haalt en er geen beslag aan plakt, zijn ze gaar.
Fijne Sinterklaasavond!
Kerst met kinderen
Sint weer terug naar Spanje? Niet getreurd: de kerst komt er ook alweer aan! Kijk eens bij onze kerstrecepten voor kinderen!