Hartige taartjes voor kinderen
Hartige taartjes zijn leuk voor kinderen! Waarom? Ze zijn lekker, grappig in een kleine vorm en je kunt zeggen dat je taart als avondeten krijgt! Maar ze zijn ook leuk voor volwassenen. Waarom? Ze zijn lekker, grappig in een kleine vorm en je kunt er vanalles in (ver)stoppen. Met een simpele basis kun je eindeloos variëren.
Basisrecept hartige taartjes of quiches
Deze luchtige taartjes maak je in kleine ronde quichevormpjes of in een kleine springvorm. Per taartje heb je nodig:
1 vel bladerdeeg
1 ei
1 eetlepel kookroom
lekkere vulling in kleine stukjes (groente, spekjes, noten, vis, kaas – alles kan. Wel slim om harde groenten als wortels even 2 minuutjes voor te koken)
1 Verwarm de oven voor op 200 graden. Smeer de taartvormpjes in met boter. Bekleed met een (ontdooid) vel bladerdeeg. Prik hier met een vork enkele gaatjes in.
2 Roer de eieren los met de kookroom. Voeg naar smaak kruiden toe (peper en zout, maar ook peterselie of dille is vaak erg lekker).
3 Verdeel je vulling over de bakjes. Het bakje hoeft hier zeker niet helemaal mee gevuld te worden, het eimengsel rijst nog in de oven en neemt alle vulling mooi op.
4 Giet het eimengsel over de bakjes en zet in de oven. Na ongeveer 20 minuten zullen de taartjes gaar zijn. Test nog even met een satéprikker of ze ook in het midden droog (= gaar) zijn.
Wat doe je erin?
Alles kan! Enkele suggesties:
– uitgebakken spekjes met champignons en geraspte kaas (Quiche Lorraine)
– surimi met kleine broccoliroosjes
– uitgebakken spekjes met roomkaas en spinazie
– snoeptomaatjes met hamblokjes en geraspte kaas
Meer hartige taartjes en quiches
De taartjes zijn ook heerlijk met hartigetaartdeeg. Dan wordt de bodem iets steviger, koekachtig. Hiervoor kun je het basisrecept volgen, alleen mogen ze iets langer in de oven: 30 minuten.
Ook leuk, voor een lunch, picknick, buffet of uitgebreide borrel, zijn minitaartjes. Deze maak je in een muffinvorm. Hiervoor halveer je de hoeveelheden van het basisrecept.