5x chocolade recepten voor kinderen
Heerlijke chocoladerecepten voor kinderen – en de volwassenen mogen misschien wel meeproeven. Wij zetten 5 leuke recepten met chocolade voor je op een rijtje – ook heel geschikt om overgebleven paaseitjes of chocoladeletters op te maken!
Wat maken we?
Warme chocolademelk
Cupcake-ijsjes
Chocolademuffins
Chocolate chip cookies
Chocoladepannenkoek met banaan
1: Warme chocolademelk
Snel gemaakt en altijd in trek! Je kunt warme chocolademelk maken met iedere kleur chocolade – al geeft pure chocola wel de volste smaak.
INGREDIËNTEN
50 gram chocolade
500 ml halfvolle melk
evt slagroom
RECEPT
1. Warm de gewenste hoeveelheid melk op in een steelpannetje. Wanneer de melk warm is, smelt je er de gewenste hoeveelheid chocolade in. Dat is alles!
2. Als je het lekker vindt, serveer je de warme chocolademelk natuurlijk met slagroom. Maak je er ook koekjes bij?
2: Cupcake-ijsjes
Ze zijn toch geweldig, deze ijsjes van cake? Je bakt ze direct in een ijshoorntje en versiert ze als een echt ijsje. Leuk als traktatie voor kinderen, of om op je kinderfeestje te versieren! Dit recept kun je makkelijk een dag van tevoren bakken en kort van tevoren helemaal afmaken. Voor 10 stuks.
INGREDIËNTEN
125 g zachte boter
125 g zelfrijzend bakmeel
125 g kristalsuiker
2 el melk
2 eieren
1 el cacaopoeder
100 g gehakte chocolade
10 kleine ijshoorntjes met een platte bodem
slagroom (vers of in een spuit)
10 taartkersjes of andere versiering
RECEPT
1. Verwarm de oven voor op 190 graden. Haal de boter en melk vast uit de koelkast. Zet een muffinvorm klaar of bekleed een bakplaat met een vel bakpapier.
2. Snijd de boter in blokjes en mix zo glad mogelijk. Voeg dan de eieren en melk toe en mix weer. Voeg dan de suiker, het bakmeel, de cacao en stukjes chocola toe en mix goed.
3. Stal de ijshoorntjes uit op de bakplaat of in de muffinvorm en vul de vormpjes tot net onder de rand van de hoorntjes. Bak de ijscakejes ongeveer 15-20 minuten in de oven. Controleer met een prikker of ze gaar zijn: blijft de prikker schoon, dan zijn de cupcakes gaar.
4. Laat de cupcake-ijsjes goed afkoelen. Versier ze vervolgens naar wens! Wij hebben gekozen voor een toefje slagroom, een taartkersje en een afgeknipt rietje. Wil je de ijsjes meegeven als traktatie? Dan is het handiger om de ijsjes met glazuur en snoepjes te versieren!
3: Chocolademuffins
Altijd gevaarlijk lekker, chocolademuffins… En niet alleen voor kinderen. Natuurlijk het allerlekkerst met stukjes chocolade erin! Voor 10-12 stuks.
INGREDIËNTEN
125 g zachte boter
125 g zelfrijzend bakmeel
125 g kristalsuiker
2 el melk
2 eieren
2 el cacaopoeder
80 g chocolade, grofgehakt (hoe groter de stukjes, hoe meer bite je in je muffin hebt!)
RECEPT
1. Verwarm de oven voor op 170 graden. Haal de boter en melk vast uit de koelkast. Zet de cupcakevormpjes vast klaar.
2. Snijd de boter in blokjes en mix zo glad mogelijk. Voeg dan de eieren en melk toe en mix weer. Voeg dan de suiker, het bakmeel, de cacao en stukjes chocola toe en mix goed.
3. Vul de vormpjes tot ongeveer 2/3 en bak de chocolademuffins ongeveer 20 minuten in de oven. Controleer met een prikker of ze gaar zijn: blijft de prikker schoon, dan zijn de cupcakes gaar.
4: Chocolate chip cookies
Oei oei oei. Meer valt er eigenlijk niet over te zeggen. O ja, toch wel: houd er rekening mee dat de koekjes goed moeten afkoelen en uitharden. Dus ga niet naast de oven zitten wachten, het is zo’n domper als ze eenmaal uit de oven nog een halfuur moeten staan… Voor zo’n 20 middelgrote koekjes.
INGREDIËNTEN
150 g roomboter op kamertemperatuur
150 g witte basterdsuiker
1 zakje vanillesuiker
225 g bloem
snufje zout
1 ei
1/2 tl bakpoeder
200 g gehakte chocolade
RECEPT
1. Hak de chocolade zo fijn als je wilt. Verwarm de oven voor op 190 graden. Leg een stuk bakpapier op een bakplaat.
2. Doe de roomboter in kleine stukjes in een kom. Zeef de bloem erboven en voeg ei, suiker, zout en bakpoeder toe. Kneed dit met de hand goed door elkaar. Als het deeg goed gemengd is, kneed je de chocolade erdoor.
3. Vorm balletjes van het deeg. Druk de balletjes licht plat (maak ze vooral niet te dun) en leg op iets afstand van elkaar op de bakplaat.
4. Bak de koekjes zo’n 15 minuten. Ze lijken dan nog zacht, maar dat komt nog goed! Laat even iets uitharden op de bakplaat en hevel ze dan over (bijvoorbeeld met een kaasschaaf) naar een rooster om verder af te koelen en uit te harden. Geduld is een schone zaak!
5: Chocoladepannenkoek met banaan
Weer eens wat anders dan de traditionele pannenkoek, een pannenkoek met chocola. Ook een heel lekker toetje! We hebben dit recept gemaakt met een basisbeslag voor 6 pannenkoeken. Je kunt dus ook 4 gewone pannenkoeken ermee bakken en 2 chocoladepannenkoeken; gebruik dan minder cacao, chocolade en banaan.
INGREDIËNTEN
200 g bloem
3,5 del melk
1 ei
snufje zout
3 el cacao
90 g gehakte chocolade
3 bananen
poedersuiker
boter om in te bakken
RECEPT
1. Zeef de bloem boven een grote kom. Breek de eieren erboven. Voeg de helft van de melk toe en klop met een garde of een mixer glad. Voeg dan de rest van de melk en een snufje zout toe en klop weer glad. Dit is je basisbeslag. Voor de chocoladepannenkoeken voeg je nu de cacao toe.
2. Smelt een klontje boter in de koekenpan. Doe het beslag in de pan. Zet het vuur iets lager dan normaal: deze pannenkoek bak je namelijk maar aan 1 kant, dus hij mag iets langer erin.
3. Wanneer de bovenzijde van de pannenkoek droog is, besprenkel je hem met de gehakte chocolade. Laat met een deksel erop nog even nagaren. Snijd intussen een halve banaan per pannenkoek in plakjes.
4. Laat de pannenkoek op een bord glijden. Leg de plakjes banaan erop en vouw losjes dubbel. Bestrooi met wat poedersuiker.