5 x Fruitrecepten voor kinderen
Deze fruitrecepten voor kinderen helpen je om aan de aanbevolen hoeveelheid fruit te komen! Het Voedingscentrum raadt kinderen tot en met 8 jaar aan 1,5 stuks fruit per dag te eten en kinderen boven 8 jaar 2 stuks. Fruit uit het vuistje vinden veel kinderen gelukkig al heerlijk. Met wat lekkere recepten moet het lukken die 1,5 tot 2 stuks per dag te halen! Hier 5 lekkere en gezonde recepten met fruit.
Wat maken we?
Gezonde milkshake
Verse appelmoes
Varkenshaas-appelspiezen
Appelchips
Bananenijs
1: Gezonde milkshake
Weer of geen weer: kinderen lusten iedere dag wel een milkshake! En waarom eigenlijk ook niet, met dit gezonde recept? Heerlijk bij de lunch of bij een avondje (homemade) fastfood! PS: Voor dit recept heb je een bevroren banaan nodig!
INGREDIËNTEN
1 bevroren banaan in plakjes
250 g verse aardbeien
150 ml melk
RECEPT
1. Pureer het geheel met een staafmixer. Doe in een mooi glas met een rietje.
2. Drink op. Ja echt, dat was het!
De basis van deze milkshake is de bevroren banaan, die maakt het geheel lekker koud en dik. Natuurlijk kun je daaraan ook ieder ander soort zacht fruit toevoegen. Gebruik dan gewoon hetzelfde gewicht als voor de aardbeien. Maak je een pure bananenshake? Voeg dan iets meer melk toe om het mooi vloeibaar te krijgen.
2:Verse appelmoes
Appelmoes is zo makkelijk om te maken! Het is vers, suikervrij, gezond, lekker, je kunt het bewaren en je maakt het in dezelfde tijd dat je je aardappeltjes bakt.. Enig idee waarom je nog van die potten uit de supermarkt zou kopen? Ouderwets lekker recept waar de kinderen blij mee zijn!
INGREDIËNTEN
3 grote of 4 kleine appels (lekker zoet van smaak, zodat je geen suiker hoeft toe te voegen)
1 dl water
eventueel kaneel of citroensap
RECEPT
1. Schil de appels. Ontdoe ze van de klokhuizen en snijd in 8 partjes.
2. Zet op het vuur met een laagje water. Kook in 10 minuten de appels zacht. Het water is dan nagenoeg verdampt.
3. Pureer de appels voor een geheel gladde appelmoes. Wil je hem wat steviger, als een appelcompote? Dan is prakken met een vork genoeg. Als je wilt kun je nog wat kaneel of citroensap toevoegen, maar veel kinderen hebben hun appelmoes het liefst puur!
Hoe lang wil je de appelmoes bewaren? In de koelkast blijft hij afgedekt een week goed.
Wil je hem langer bewaren? Kook dan enkele potten en deksels 5 minuten uit in een pan water. Zet de schone potten omgekeerd op een schone theedoek te drogen. Schep de hete appelmoes erin, draai het deksel er goed stevig op en zet de pot omgekeerd neer. Eenmaal afgekoeld is de appelmoes vacuum verpakt en blijft hij op een koele, donkere plek wel maanden goed. Maak meteen een grote hoeveelheid, dan kun je even vooruit!
3: Varkenshaas-appelspiezen
Varkenshaas en appel is een heerlijke combinatie! In de winter lekker met sperzieboontjes en gebakken aardappeltjes erbij, in de zomer super voor op de barbecue! Ook lekker: rijg een plak katenspek mee op de spies.
INGREDIËNTEN
400 g varkenshaas
2 el olijfolie
50 ml appelsap
1 el fijngehakte tijm
peper
zout
2 appels
citroensap
10 spiezen (vooraf even in water leggen)
RECEPT
1 Snijd de varkenshaas in kleine blokjes, net groot genoeg om te rijgen. Maak een marinade van de olijfolie, het appelsap, de tijm, zout en peper. Laat een halfuur marineren.
2 Snijd de appel in dikke partjes, zodat ze niet breken als je ze op de spies prikt. Het ziet er het mooist uit als je de schil erom laat zitten. Besprenkel met wat citroensap tegen het verkleuren.
3 Rijg om en om de varkenshaas en de appel op de spiezen.
4 Gril de spiesjes in ongeveer 4 minuten per kant gaar in de grillpan, op de barbecue of bak ze in een koekenpan.
4: Appelchips
Het duurt wel even, maar veel makkelijker dan dit kan koken echt niet worden… Kinderen vinden deze appelchips heerlijk en je huis gaat er ook nog eens lekker van ruiken – aan de slag dus! Lekkere snack – en ook een gezonde traktatie.
INGREDIËNTEN
2 zoete appels (ja echt, zoet of zuur proef je nog na het bakken!)
kaneel
bakpapier
RECEPT
1 Verwarm de oven voor op 100 graden.
2 Was de appels. Verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd de appels in zo dun mogelijke plakken.
3 Spreid het bakpapier uit over 1 of 2 bakplaten. Leg de plakjes erop. Zorg dat ze naast elkaar en niet op elkaar liggen, anders krijg je ze straks niet meer los. Sprenkel kaneel over de appels.
4 Bak de chips zo’n 2 uur in de oven. Laat ze afkoelen buiten de oven, dan worden ze ook pas knapperig. Je kunt ze makkelijk een paar dagen bewaren in een luchtdichte doos.
5: Bananenijs
Recept voor romig bananenijs – zonder ijsmachine en zonder eindeloos omscheppen! Heerlijk in de zomer, maar in de winter ook een fantastisch toetje. Je maakt het ijs zonder toegevoegde suiker en kunt naar smaak je eigen varianten maken. Wat dacht je van 50 gram gehakte chocola erdoor?
INGREDIËNTEN
200 ml slagroom
100 ml gecondenseerde melk
2 bananen
RECEPT
1 Pureer de bananen glad.
2 Klop de slagroom op tot yoghurtdikte.
3 Schep de gepureerde bananen en gecondenseerde melk door de slagroom.
4 Leg minstens 5 uur in de vriezer. Na 5 uur heeft het een mooi romige structuur, klaar om op te scheppen! Langer in de vriezer kan prima, dan wordt het wel wat harder. Zet de bak ijs dan een kwartier voor gebruik op het aanrecht – of zet het ijs 30 seconden in de magnetron om de romige structuur terug te krijgen.